VI VÄRNAR OM ANSVARSFULLT DRICKANDE

Därför behöver vi veta om du är 25 år eller äldre.

Nej, jag har inte fyllt 25 år

* En cookie kommer att ställas in för att behålla ditt val

Årets finalrecept i Sveriges Bästa Gin & Tonic 2023

Passa på att provblanda årets finalrecept i väntan på finalen den 21 september.

Finalister: Bartenders

Finalister: Bartenders

”Rhubarb Rhapsody’’ av Albin Malmberg, 20 år från Stockholm, bartender på Terassen Gröna Lund

”Rhubarb Rhapsody’’ av Albin Malmberg, 20 år från Stockholm, bartender på Terassen Gröna Lund

Blommig pepprighet bjuds i denna GT, njut av pepparinfuserad gin, syrlighet från rabarber och blommande hibiscustonic.

Ingredienser

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1,5 cl Rabarbersockerlag
Stora isbitar
Garnering: Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.


Gör så här
Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.


Rabarbersockerlag
Ingredienser
5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk

Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn. 


Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1 dl gin
1 msk timutpeppar

Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning. 

”Aurora” av Anders Larsson, 50 år från Båstad, hovmästare/bartender på Restaurang Riviera

”Aurora” av Anders Larsson, 50 år från Båstad, hovmästare/bartender på Restaurang Riviera

Norrland möter japan. I denna GT uppstår ljuv musik i den unika mixen av söta norrländska hjortron och syrlig yozu, sanchopeppar och körsbärsblom.

Ingredienser
Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
5 cl Roku Gin
0,5 cl Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
1,5 cl Hjortronsockerlag (½ av mixade hjortron ½ av hjortron & chokladmynta)
0,5 cl Citronjuice
Is
Garnering: Picklade hjortron och remsor av citronzest.

Gör så här

Fyll ett förkylt glas med is. Häll sedan i gin, sockerlag på hibiscus och sichuanpeppar, hjortronsockerlag samt citronjuice. Rör varsamt. Toppa med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus. Garnera med remsor av citronzest och picklade hjortron.


Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
Ingredienser
1/5 dl torkade hibiscusblommor
1 msk sichuanpeppar
5 dl vatten
5 dl socker

Koka upp vatten, socker och torkade hibiscusblommor i en kastrull tills sockret lösts upp. Addera peppar och kyl lagen. Låt stå i 8-10 timmar. Sila ur peppar och blommor innan användning.


Hjortronsockerlag
Ingredienser
5 dl hjortron
5 dl socker
5 dl vatten
6 blad chokladmynta

Koka upp vatten, socker och hjortron i en kastrull tills sockret lösts upp. Dela upp lagen i två behållare. I den ena delen lägger du i blad av chokladmynta och kyler sedan. Den andra delen mixar du hjortronen med en mixer. Låt båda delarna av lagen stå kylt i 8–10 timmar. Sila innan användning.


Picklade Hjortron
Ingredienser
5 dl hjortron
1 dl ättiksprit 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten

Koka upp ättika, vatten och socker och rör så att sockret löser sig. Addera hjortron. Låt stå i minst 1 dygn.

”Neptune's Delight” av André Norinder, 27 år från Vimmerby, bartender på Guldkant Vimmerby

”Neptune's Delight” av André Norinder, 27 år från Vimmerby, bartender på Guldkant Vimmerby

Denna GT ger en solkyss av fläder, klassisk enbär och örtig citronmeliss, allt insvept i en bedårande mist av apelsinblom.

Ingredienser
13 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of lime
5 cl Hendrick’s Neptunia Gin
2cl Flädersyrup (Monin)
5 Torkade enbär
1 Apelsinhjul
1 Kvist citronmeliss
Apelsinblomsvatten


Gör så här

Häll i gin och flädersyrup i ett isfyllt glas.  Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime. Garnera med torkade enbär och ett apelsinhjul. Avsluta med att spraya apelsinblomsvatten i glasets öppning


Finalister: Hemmamixare

Finalister: Hemmamixare

”Butterfly Red Cabbage G&T” av Mateusz Mackowski, 31 år från Västerås, Receptionist

”Butterfly Red Cabbage G&T” av Mateusz Mackowski, 31 år från Västerås, Receptionist

Denna GT påminner om en tjusig fjäril som plötsligt landar i grönsakslandet. Glaset förvandlas till en plats av fantasi och glädje med smaker av pepprig tonic, fräsch lime och rödkålssockerlag.

Ingredienser
20 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5 cl Västerås Dry Gin
1,5 cl Limejuice
3 cl Butterfly red cabbage sirap
Apelsinblomsvatten


Gör så här

Placera en stor isbit i ett kylt glas ihop med pressad lime och gin. Häll i Butterfly red cabbage sirap och toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Spraya apelsinblomsvatten i glasets öppning.


Butterfly red cabbage sirap
Ingredienser
¼  rödkål
2 dl vatten
2 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker

Skölj rödkål och riv ner den i vattnet, låt den ligga i en kvart. Sila ur vätskan ner i en kastrull. Tillsätt socker och vaniljsocker. Koka upp tillls sockret smält. Förvara kylt.

”Purple Bloom” av Laurèna Eid, 33 år från Stockholm, Finansinspektör

”Purple Bloom” av Laurèna Eid, 33 år från Stockholm, Finansinspektör

Denna GT är klädd för röda mattan. Fräsch limetonic och gin hoppar i en partyblåsa av två sorters likör, viol och marachino. 

Ingredienser
3 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
3,5 cl Dry Gin, Mother of Eight, The Tree Brothers
2 cl Viollikör
2,5 cl Citronjuice
1,5 cl Maranschinolikör
Garnering: Torkad lavendel


Gör så här

Häll gin, viollikör samt citronjuice i en shaker och addera en stor isbit. Skaka drinken kall. Häll vätskan till ett kylt glas. Toppa upp med Schweppes Selections Mixers Tonic & Twist of lime. Garnera med torkad lavendel. 


”Ginger, Will you berry me? GT” av Mirell Ekroot, 29 år från Malmö, Butiksbiträde

”Ginger, Will you berry me? GT” av Mirell Ekroot, 29 år från Malmö, Butiksbiträde

En flirt mellan den picklade ingefäran och det söta marachinokörsbäret presenteras i denna GT. I en spritsig limetonic balanseras syrlighet, sötma och fräschör. Smakerna förstärks av en nypa havssalt.

Ingredienser
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
1 cl lag av picklad rosa ingefära
1 cl sirap från maraschinokörsbär
2 cl citronjuice
4 cl Roku Gin
Flingor av havssalt efter smak

Garnering: 1 marachinokörsbär, 1 kvist thaibasilika


Gör så här

Placera större krossade isbitar i ditt glas ihop med en bit ingefära. Häll körsbärssirap, gin, salt, lag från picklad ingefära och citronjuice i glaset. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime. 


Picklad rosa ingefära

Ingredienser
200g ingefära, skalad och hyvlad
1 dl socker
1 dl risvinäger
5 dl vatten
2 nypor salt
2 cm rödbeta


Koka upp vattnet. Lägg i ingefära och låt koka upp igen. Låt ingefäran sjuda på låg värme i två minuter. Rinn av vattnet och placera ingefäran i en ren glasburk. Koka upp vinäger, salt och socker, ta av när sockret smält. Häll lagen över ingefäran och förvara kylt. Redo att använda efter 3 timmar. 



Shandy

Tänk dig att du befinner dig på en inbodd brittisk pub. Och vid en turkos, svalkande pool. Eller med...


R
A
D
D
A
L