VI VÄRNAR OM ANSVARSFULLT DRICKANDE

Därför behöver vi veta om du är 25 år eller äldre.

Nej, jag har inte fyllt 25 år

* En cookie kommer att ställas in för att behålla ditt val

Ny karriär och egen bar – så gick det för vinnarna av SBGT 2018

På Internationella GT-dagen öppnade anmälan till den prestigefyllda tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2019. Men vad innebär det egentligen att kamma hem den eftertraktade titeln? Vi har pratat med Mihail Mihaylov och Christoffer Ek för att ta reda på vad tävlingen och vinsten har fört med sig för möjligheter under året som har gått. Här kommer ”fem snabba” med vinnarna av SBGT 2018.

Mihail Mihaylov – Vinnare i bartenderkategorin

Vi hörde att du flyttar till Spanien snart. Vad väntar dig där?
Det stämmer! Jag flyttar till Alicante för att öppna en egen bar. Där finns stora möjligheter för utveckling av bar- och restaurangbranschen. Mitt mål är att förändra drinkmiljön till det modernare, lyfta fram regionen bättre och använda mig av lokala producenter. Och givetvis kommer min vinnande GT finnas med på menyn. Jag kommer även att använda mig av nya tekniker och influenser jag fått från mina resor runt om världen. Min vision är även att träna upp bartenders, skapa en passion kring yrket och engagera dem att skapa en upplevelse för kunden.
 

Hur var upplevelsen av att delta i SBGT?
Tävlingen var en stor och nyttig erfarenhet för mig. Jag fick träffa mycket branschfolk och möjlighet att skapa nya kontakter. Det var väldigt trevligt och välorganiserat. 

Vad har det inneburit för dig att vinna SBGT-titeln under året som gått?

Jag har byggt upp en bred stamkundsbas trots att jag bara bott i Stockholm i ett år. Personer kommer tillbaka gång på gång för att testa mina drinkar på baren där jag jobbar. Sen har jag fokuserat på att förändra arbetsmetoder. Mer ”working smart” än ”working hard”. 

Varför tycker du att andra ska söka till SBGT?
Du får en möjlighet att bevisa för dig själv vad du kan göra. Man kan vara kreativ och behöver inte följa befintliga recept och regler. Sen är det även ett bra tillfälle att knyta kontakter. 

Vad är ditt tips till dom som funderar på att söka?
Var dig själv genom hela tävlingen. Och använda inga sugrör! 

Hur fick du din inspiration till ditt bidrag?
Det var dags att bygga en ny cocktailmeny på min arbetsplats. Då passade jag på att testa mig fram med olika drinkar på mina kunder. Jag ville skapa en drink som levererade en upplevelse och även höll en hög kvalitativ nivå. Mina kunder ska både uppskatta drinkarna och skapandet av dem.

Christoffer Ek – Vinnare i kategorin för hemmamixare

Stämmer det att du bytte yrke till bartender efter tävlingen?
Jag har tagit mig an ett till yrke – som bartender. Så nu jobbar jag även som bartender i loungen på The View som ligger i Växjö Lakers hemma-arena. På matcher har vi en exklusiv cocktailbar där har jag komponerat hela drinklistan – och självklart har vi en GT-meny. 

Hur var upplevelsen av att delta i SBGT?
Arrangemanget och mottagandet var otroligt bra. Vi blev behandlade som kungar! Dagen var både inspirerande, givande och fantastiskt trevlig. 

Vad har det inneburit för dig att vinna SBGT-titeln under året som gått?
När jag kom hem efter tävlingen kunde jag skapa mig ett namn bland de lokala krogarna. Jag har gästat både barer, event och byggt ett starkt kontaktnät i branschen. Min vinnande GT fanns dessutom på drinkmenyn hos prisbelönta PM bar här i Växjö under en tid. Jag har även börjat jobba mer aktivt med mitt instagramkonto (@ginmixologist). 

Varför tycker du att andra ska söka till SBGT?
Om man har en grym ide, sök. Det är mycket inspirerande och vad har du egentligen att förlora? 

Vad är ditt tips till dom som funderar på att söka?
Använd dig av rena smaker, och försök få fram mycket smak med få tillbehör. Man ska hålla sig nära originalet, nära ramarna. Krångla inte till det! 

Hur fick du din inspiration till ditt bidrag?
Jag ville göra en twist på färsk frukt och komplettera med något mer. Så jag testade mig fram och började experimentera med köpemarmelad. Därifrån blev jag inspirerad och ville få fram ännu mer smak, så det slutade med att jag ställde mig och började koka egna varianter. Missa inte att skicka in ditt bidrag till Sveriges Bästa Gin & Tonic 2019 innan den 18 juni: drinkgeneratorn.se/sbgt


Shandy

Tänk dig att du befinner dig på en inbodd brittisk pub. Och vid en turkos, svalkande pool. Eller med...


R
A
D
D
A
L