VI VÄRNAR OM ANSVARSFULLT DRICKANDE

Därför behöver vi veta om du är 25 år eller äldre.

Nej, jag har inte fyllt 25 år

* En cookie kommer att ställas in för att behålla ditt val

Konsten att kyla en drink

Isen har egentligen ett ganska enkelt jobb: att kyla drinken. Men all is är inte stöpt ur samma form, och det finns flera sätt som är rätt. Det är lite som att värma mat – visst kommer den bli varm i mikrovågsugnen, men det betyder ju inte att det är det bästa sättet i alla situationer. Så hur ska man egentligen tänka då? Vi reder ut hur du kan använda is för att lyfta fram smakerna på bästa sätt i dina hemmadrinkar.

I huvudsak pratar man om fyra sorter, med olika egenskaper beroende på vad man vill uppnå. Du kan enkelt göra alla sorter hemma med hjälp av vatten, olika typer av behållare och din egna frys. Det gäller bara att förbereda sig. 

Vetenskapen bakom isen

Innan vi går in på sorterna måste vi grotta ner oss i varför det ska finnas så många typer av is och vad de tillför till drinken. Isen ska kyla drinken, fortsätta hålla den kall och i viss mån tillföra vätska som ger mer balanserade smaker. En stor isbit, som har stor yta, smälter långsamt och ger ifrån sig mindre vatten i drinken. Då hålls drinken kyld under en lång tid utan att bli särskilt utspädd. Den krossade isen ger istället ifrån sig en kraftig, men mer kortvarig kyla, eftersom att den smälter fortare.

Iskuben är den vanligaste typen vi använder, som också i nödfall kan köpas på närmaste matvaruaffär. Fördelen med att göra kuberna hemma är att dom får en homogen och ofta större form – köpt is brukar vara mindre och ha ett hål i mitten. De hemmagjorda kuberna håller kylan längre och släpper ifrån sig vätska långsammare än köpt is, samtidigt brukar de även vara renare och klarare. Passar till: Moscow Mule, Summer Tails.

Stor iskub passar bäst till on the rocks-drinkar som ska smuttas. Här behåller du drinken kyld länge men med minimerad vätsketillförsel. För att få till en större iskub (eller varför inte ett isklot) kan du behöva köpa en specialiserad isbricka för just det. Passar till: Taste of Summer, Negroni.

Krossad is passar perfekt till härliga, fruktiga och svalkande sommardrinkar. Den krossade isen kyler drinken snabbt och packar du den väl håller den kylan längre. Samtidigt smälter isen snabbare än iskuber, vilket kan vara välkommet i vissa starkare drinkar, och låter dig njuta av själva isbitarna som om de vore karameller. Det enklaste sättet att få till krossad is är just att krossa den – lägg isen i en kökshandduk på en skärbräda och gå loss med något hårt! Passar till: Mojito, Caipirinha.

Isblocket kan bli kvällens ”snackis”. Frys in vatten i en större plastförpackning, till exempel en glassförpackning eller liknande. Ur isblocket kan du sedan såga eller hacka bitar till önskad storlek och samtidig skapa en wow-effekt bland gästerna som genast vill bli delaktiga och testa själva. Du kan även experimentera med att frysa in andra vätskor än just vatten, och låta ”isen” bli en mer aktiv del av drinkens smakkomposition.

Förbered dig nästa gång det är dags för cocktailparty. Ladda upp frysen ordentligt med is – drinkarna blir garanterad godare och det är sällan ett problem om du skulle göra lite för mycket!


Shandy

Tänk dig att du befinner dig på en inbodd brittisk pub. Och vid en turkos, svalkande pool. Eller med...


R
A
D
D
A
L