VI VÄRNAR OM ANSVARSFULLT DRICKANDE

Därför behöver vi veta om du är 25 år eller äldre.

Nej, jag har inte fyllt 25 år

* En cookie kommer att ställas in för att behålla ditt val

Det här trodde du inte var möjligt med glögg!

Vad sägs om en Glögg & Tonic, eller en svensk ”julnegroni” på glögg? Aron Larsson Firouzbakhsh, bartender på cocktailbaren Corner Club i Stockholm, har i år kammat hem vinsten i Sveriges bästa Gin & Tonic. En tävling som årligen anordnas av Schweppes. Här presenterar han tre härliga glöggdrinkar att variera drinkbordet med i jul.

Ingen dryck doftar så mycket jul som glögg, och här har jag tagit fram tre drinkar på detta tema. Drinkarna har olika stilar och svårighetsgrader, utifrån samma princip som jag gör cocktailmenyn i baren på Corner Club. Glöggen jag använder är en klassisk rödvinsglögg, 10%. Det går bra att byta till starkare glögg eller alkoholfri glögg. Här finns en juldrink för alla, säger Aron Larsson Firouzbakhsh.

Glögg & Tonic

”Pang på vad namnet avslöjar. Glögg är ett kryddat vin, liknande en söt vermouth, och därför blir den hur god som helst att mixa med en riktigt bra tonic. Använd Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime för en frisk smak som balanserar upp glöggens sötma väl.” 

Svårighetsgrad: Den här kan du blanda i sömnen. 

Ingredienser: 
Is
Glögg
50 ml Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime 

Så gör du:

Fyll glaset hela vägen upp med is. Häll i glöggen och toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime. Garnera med en bränd kanelstång för extra julkänsla!

Tre Kronor

"Döpt till ära av vårt hockeylandslag, men beskrivs bäst som en svensk julnegroni. Här möts tre stjärnor i en perfekt sötbitter harmoni. Aperitif är en bitter gjord på svenska smaker. Kan dock bytas ut mot en klassisk bitter med smak av apelsin om du har en stående hemma.”

Svårighetsgrad:
Kräver bara lite extra nyfikenhet.

Ingredienser:
Is
Akvavit 25ml
Glögg 25ml
Nordic Spirits Lab Aperitif 20ml

Så gör du:
Ta en gammal glasslåda, fyll den med vatten och frys in. Krossa isen med en mortel eller hammare så får du rediga isbitar som passar i ett lowball glas. Häll i ingredienserna, rör varsamt med sked och …baaam! Du har en julnegroni. Garnera med stjärnanis. 


Arne Weise

”En julig gin sour som hyllar mannen vi alla kommer att sakna i rutan på julafton. Jag använder Stockholms Bränneri Dry Gin då dess rosmarinsmak gifter sig bra med glöggen och den runda saffranstonen.” 

Svårighetsgrad: Du och din shaker (eller syltburk!) är riktigt goda vänner. 

Ingredienser: 
Is
Torr gin med rosmarinston (t.ex. Stockholm Bränneri Dry Gin) 30ml
Glögg 20ml
Citronjuice 30ml
Saffranssockerlag 20ml 

Så gör du:
Gör ditt eget saffranssockerlag genom att koka ihop 5 dl vatten med 10 dl socker. Rör tills sockret smält, låt kallna. Häll sedan i 0,5 g saffran. Har du en shaker? Om inte går det lika bra att skaka drinken i en ursköljd syltburk. Fyll på med alla ingredienser samt is. Skaka i ca 15 sek, sila av om du vill dricka utan is, annars, häll allt direkt i ett vinglas. Bonuspoäng till dig som spar disk och dricker direkt ur syltburken.


Shandy

Tänk dig att du befinner dig på en inbodd brittisk pub. Och vid en turkos, svalkande pool. Eller med...


R
A
D
D
A
L